Kalustonäyttely ja järjestöesittelyteltat 2023

Puolustusvoimien kalustoa Karkkilassa Uudenmaan maanpuolustuspäivillä.

Puolustusvoimat on vahvasti esillä Karkkilassa lauantaina 30.9.2023 järjestettävillä 39. Uudenmaan maanpuolustuspäivillä. Kyseessä on merkittävä vuotuinen maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden tapahtuma ja esittäytyminen Uudellamaalla.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua nykyaikaiseen puolustusvoimien kalustoon Karkkilan torin ja Harjukadun näyttelyalueella. Maanpuolustuspäivien tarkoitus on tuoda esille yleistä maanpuolustustahtoa ja -taitoa sekä kertoa yleisölle Suomen maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden nykytilasta.
Kyseessä on koko perheen tapahtuma, jossa nähtävää ja koettavaa on varmasti jokaiselle.

Kaartin Jääkärirykmentti ( KAART JR ).

Kaartin jääkärirykmentti kouluttaa taisteluun rakennetulla alueella erikoistuvia joukkoja pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan puolustamiseen.

Puolustusvoimien kalustoa esittelevä Kaartin jääkärirykmentti  tuo näyttelyalueella useita esittelypisteitä, joissa on esillä jalkaväen aseistusta ja välineistöä.

 • MKA + kuljettaja (perälavanostimella)
 • PASI + kuljettajat 
 • Toyota Hilux
 • HPA + PA
 • Asemateriaalia
  • 12.7 ITKK 96 (Ilmatorjuntakonekivääri)
  • NLAW-käsittelyase (Panssarintorjuntaohjus)
  • 66KES12-käsittelyase (kevyt kertasinko) 
  • APILAS-käsittelyase (raskas kertasinko)
  • RK-62M (rynnäkkökivääri)
  • RK-95 (rynnäkkökivääri)
  • KP2000 (konepistooli)
  • TKIV2000 (tarkkuuskivääri)
  • TKIV85 (tarkkuuskivääri)
  • Pistooli 2008
  • Pistooli 2003
  • Pistooli 80
  • 40 KRKK 2005 (kranaattikonekivääri)
  • KK PKM  (konekivääri)
  • KRPIST (kranaattipistooli)
  • 81 KRH 71Y (kranaatinheitin)
  • AFOTAS (lämpötähystin)


Karjalan Prikaati (KARPR) tuo Karkkilaan nykyaikaista puolustuskalustoa. 

Karjalan prikaatilla on kyky vastata valmiudesta alueellaan. Koulutus- ja harjoitusjärjestelmä vastaa maavoimien taistelutavan 2015, joukkotuotantotehtävien ja raivaamisen valtakunnalisten kurssien vaatimuksiin. Karjalan prikaati on merkittävä alueellinen vaikuttaja viranomaisyhteistyössä, asevelvollisuusasioissa ja maanpuolustustyössä.

Puolustusvoimauudistuksen 2015 organisaatiomuutokset on vakiinnutettu ja organisaatio toimii optimaalisesti. Prikaatilla on arvostettu asema puolustusvoimissa, viranomaisten ja kansalaisten keskuudessa. Karjalan prikaati kouluttaa joukkoja erityisesti mekanisoitujen joukkojen ympäristöön. Prikaati kouluttaa ainoana joukko-osastona kaikkia maavoimien aselajeja. Puolustusvoimallinen raivaamisen osaamiskeskus on osa prikaatia.

Ilmatorjuntaohjus 05 (ITO 05M)   

Karjalan prikaati tuo Karkkilaan myös Ilmatorjuntaohjus 05 (ITO 05), jonka tarkoituksena on suojata pääkaupunkiseudun ja joukkojen suojaaminen , sekä vahvistaa valmiusryhmien ilmatorjuntaa.

Ilmatorjuntaohjus 05 on ominaisuuksiltaan liikkuva, itsenäiseen ja ympärivuorokautiseen toimintaan kykenevä ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, joka käsittää kaksi erillistä asejärjestelmää

Kuva: Tero Tuominen Reserviläinen lehti

Motska 87M, Maalinosoitustutka

Panssariprikaati, (PSPR) Parolannummi

Panssariprikaati on mekanisoitujen ja moottoroitujen taisteluosastojen, ilmatorjunnan sekä elektronisen sodankäynnin erikoisosaaja Kanta-Hämeessä. Myös maineikkaan Varusmiessoittokunnan soittajat koulutetaan Panssariprikaatissa.

Panssariprikaati on Parolannummella ja Riihimäellä toimiva moderni joukko-osasto, joka kouluttaa maavoimien iskukykyisimpiä taisteluosastoja. Panssariprikaati kouluttaa myös pääosan pääkaupunkiseudun ilmapuolustuksen joukoista sekä elektronisen sodankäynnin erikoisjoukkoja. Panssariprikaatilla on monipuolinen panssarikalusto sekä laajat harjoitusalueet. Panssariprikaati hyödyntää koulutuksessa virtuaalista taistelukenttäkoulutusta ja on simulaattorikoulutuksen kärkiosaajia.

Panssariprikaati tuo Karkkilaan nähtäväksi Taistelupanssarivaunun Leopard 2A6 : n

Taistelupanssarivaunu Leopard 2A6

Leopard 2A6:n käyttötarkoitus on vihollisen taistelupanssarivaunujen tuhoaminen ja panssarijääkäreiden taistelun tukeminen suora-ammuntatulella.

Saksassa valmistettu Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu painaa 55 tonnia. Vaunun moottorissa on 1500 hevosvoimaa, ja suurimmillaan sen ajonopeus on 70 kilometriä tunnissa.

Panssarivaunuun mahtuu neljä miehistön jäsentä: ajaja ja lataaja omiin ”toimistoihinsa” ja ampuja ja johtaja yhteiseen tilaan.

Aseistus:  Pääase 120 mm:n panssarivaunukanuuna, 7.62 mm:n panssarivaunukonekivääri sekä suojasavu- ja erikoisheitejärjestelmä. Ammuksina panssarivaunukanuunaan käytetään alikaliiperi- ja onteloammuksia, jotka voivat osua kohteeseensa jopa neljän kilometrin päähän.

Vaunu on melkoinen polttoainesyöppö. Se voi kuluttaa dieseliä jo kilometrillä jopa kymmenen litraa.

Panssarihaupisti 155 PSH K9, Moukari

ITO 12 NASAMS, Ilmatorjuntaohjus

Rannikkoprikaati (RPR), Upinniemi

Rannikkoprikaati on rannikkotaisteluihin erikoistunut merivoimien valmiusjoukko-osasto.

Suurin osa merivoimien suomenkielistä alokkaista aloittaa varusmiespalveluksen peruskoulutuskaudella Upinniemessä Kirkkonummella ja osa Turun Pansiossa.

Rannikkoprikaati vastaa ympärivuorokautisesti alueellisen koskemattomuuden valvonnasta ja meritilannekuvasta Suomenlahdella.

Rannikkoprikaati esittelee Rannikkotutkan ja tähtäysaseman varusteineen.

Tulli

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia mm. valvomalla tavaraliikennettä ja torjumalla tullirikoksia. Näyttelyalueella pääsee tutustumaan Tullin monipuoliseen työhön ja kurkistamaan läpivalaisuautoon, jolla voidaan läpivalaista esimerkiksi suuria rekkoja ja kontteja.

Liikkuva läpivalaisulaite käytössä Nuijamaan tullitomipaikalla 8. heinäkuuta 2021. (Kuva Aku Häyrynen / Tulli )

Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitos on esillä torialueella

Poliisi

 Poliisi on esillä torialueella.

Pelastuslaitos

Tuorilan VPK on paikalla ja esittelee omaa kalustoaan ja toimintaa. Lisäksi alueen ensiapupiste on Tuorilan VPK:n tuottamana alueella.

(Kuva Tuorilan VPK )